Στην "AGROADVICE" στηρίζουμε τη δημιουργία ελκυστικών και λειτουργικών Ομάδων Παραγωγών ώστε οι παραγωγοί να ενωθούν και να μπουν πιο δυναμικά στην αγορά ενισχύοντας τη διαπραγματευτική τους δύναμη αλλά και διασφαλίζοντας ανταγωνιστικότερες τιμές και καλύτερη διάθεση των προϊόντων τους.
- Τι εννοούμε με τον όρο Ομάδα παραγωγών;
Σύμφωνα με το Νέο Νόμο Ομάδα Παραγωγών (ΟΠ) είναι κάθε ένωση που συγκροτούν παραγωγοί αγροτικών προϊόντων, η οποία έχει νομική οντότητα ή αποτελεί σαφώς οριζόμενο μέρος νομικής οντότητας, όπως για παράδειγμα Αγροτικός Συνεταιρισμός(ΑΣ) ή μέρος ΑΣ με αντικείμενο δραστηριότητας ένα συγκεκριμένο προϊόν ή μια ομάδα ομοειδών προϊόντων και ανταποκρίνεται στις σχετικές διατάξεις του εθνικού και κοινοτικού δικαίου.
Κάθε ΟΠ έχει στόχο να:
- οργανώνει την παραγωγή συγκεκριμένων κατά περίπτωση αγροτικών προϊόντων, ιδίως του αγροδιατροφικού τομέα,
- αναλαμβάνει την προμήθεια εισροών και εφοδίων,
- παρέχει υπηρεσίες τυποποίησης ,αποθήκευσης και διάθεσης αγροτικών προϊόντων.
- Τι απαιτείται για τη σύσταση μιας Ομάδας Παραγωγών;
- Η σύνταξη καταστατικού
- Η υπογραφή του καταστατικού από είκοσι (20) τουλάχιστον φυσικά πρόσωπα, που συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις του άρθρου 5 του ν. 2810/2000, δηλαδή είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν πλήρη ικανότητα για δικαιοπραξία απασχολούνται σε οποιοδήποτε κλάδο ή δραστηριότητα της αγροτικής οικονομίας που εξυπηρετείται από τις δραστηριότητες της Ομάδας, πληρούν τους όρους του καταστατικού και αποδέχονται να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της Ομάδας
- Η έγκρισή του καταστατικού από το Ειρηνοδικείο της έδρας της Ομάδας
Το καταστατικό της Ο.Π. πρέπει να καθορίζει τουλάχιστον:
- Τις διαδικασίες για τον καθορισμό, την έκδοση και την τροποποίηση των κανόνων του.
- Την υποχρέωση των μελών να καταβάλλουν τις χρηματικές εισφορές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της Ο.Π.
- Κανόνες που εξασφαλίζουν στα μέλη το δημοκρατικό έλεγχο της Ο.Π. και των αποφάσεών της.
- Κυρώσεις για την παράβαση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από το καταστατικό και ιδίως από τη μη καταβολή των χρηματικών εισφορών ή των κανόνων που έχει θεσπίσει η Ο.Π.
- Κανόνες σχετικά με την εγγραφή νέων μελών, ιδίως όσον αφορά την ελάχιστη διάρκεια συμμετοχής στην Ο.Π., η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη από ένα έτος.
- Τους λογιστικούς και δημοσιονομικούς κανόνες για τη λειτουργία της Ο.Π..
Το καταστατικό του νομικού προσώπου της Ο.Π. υποχρεώνει τα μέλη:
- Να εφαρμόζουν τους κανόνες που θεσπίζει η οργάνωση παραγωγών όσον αφορά την παροχή στοιχείων σχετικών με την παραγωγή, την εμπορία και την προστασία περιβάλλοντος.
- Να παρέχουν πληροφορίες για στατιστικούς λόγους σχετικά με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τις εξελίξεις της αγοράς.
- Να καταβάλλουν χρηματικές ποινές για παραβίαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το καταστατικό.
- Να είναι μέλη μίας μόνο Ο.Π. όσον αφορά την παραγωγή οποιουδήποτε προϊόντος από μια δεδομένη εκμετάλλευση.
- Να διαθέτουν το σύνολο της σχετικής παραγωγής τους μέσω της Ο.Π. με εξαίρεση:
- Να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές μέχρι ποσοστού 10% της παραγωγής τους.
- Να διαθέτουν στο εμπόριο οι ίδιοι ή μέσω άλλης Ο.Π. που ορίζεται από τη δική τους Ο.Π. ποσότητες προϊόντων που είναι αμελητέες σε σχέση με τον όγκο της εμπορεύσιμης παραγωγής της Ο.Π. που ανήκουν.
- Να διαθέτουν στο εμπόριο οι ίδιοι ή μέσω άλλης Ο.Π. που ορίζεται από τη δική τους Ο.Π. προϊόντα τα οποία λόγω των χαρακτηριστικών τους δεν εμπίπτουν στις εμπορικές δραστηριότητες της Ο.Π. που ανήκουν.
- Να καταβάλουν τις χρηματικές εισφορές που προβλέπονται από το καταστατικό για τη δημιουργία και τροφοδότηση του επιχειρησιακού ταμείου.
- Ποια είναι η διαδικασία αναγνώρισης μιας Ομάδας Παραγωγών;
Βήμα 1ο: Αρχικά η Ομάδα Παραγωγών η οποία ενδιαφέρεται για την αναγνώριση υποβάλλει σχετική Αίτηση στη ΔΑΟΚ (πρώην Δ/νση Γεωργίας),στην περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα της .
Βήμα 2ο: Οι Ο.Π. οφείλουν να καταχωρούνται στο «Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συλλογικών Οργανώσεων».
Η εγγραφή στο μητρώο συνεπάγεται την αναγνώριση τους σύμφωνα με τα οριζόμενα στις εκάστοτε ισχύουσες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις.
Η πρώτη εγγραφή στο μητρώο λαμβάνει χώρα μέσα σε προθεσμία τριών μηνών από την δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων.
Η επανεγγραφή τους διενεργείται σε ετήσια βάση και σύμφωνα με τις τακτικές ετήσιες δηλώσεις που υποβάλλονται από τις ίδιες τις Ο.Π.
Η υποβολή των ετήσιων τακτικών δηλώσεων διενεργείται το αργότερο μέχρι την 1η Μαρτίου κάθε έτους χωρίς δυνατότητα παράτασης της συγκεκριμένης προθεσμίας.
Οι Ο.Π. που για 3 συνεχόμενα έτη δεν εμφανίζουν καμιά δραστηριότητα ή δεν υποβάλουν την ετήσια δήλωση διαγράφονται αμέσως από το μητρώο.
Η αναγνώριση, η πρώτη εγγραφή και η διαγραφή των Ο.Π. από το μητρώο λαμβάνουν χώρα με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά από σχετική αίτηση τους.
- Τι άλλες υποχρεώσεις έχουν οι Αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών;
Οι Ο.Π. οι οποίες αναγνωρίζονται και καταχωρούνται στο Μητρώο, οφείλουν να παρέχουν στοιχεία για:
- Τον αριθμό των παραγωγών συγκεκριμένων αγροτικών προϊόντων της οικείας – κατά το καταστατικό τους – Περιφέρειας, οι οποίοι είναι μέλη τους.
- Το ποσοστό συγκέντρωσης της παραγωγής του συγκεκριμένου προϊόντος στο επίπεδο της οικείας Περιφέρειας.
- Την έκταση των παρεχομένων από αυτήν υπηρεσιών καθώς και το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων τους.
- Τον κύκλο και το ύψος των σχετικών με το αντικείμενο τους συναλλαγών.
- Το μερίδιο της αγοράς του συγκεκριμένου προϊόντος σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
Οι Ο.Π. οι οποίες δεν αποτελούν μέρος αναγνωρισμένης νομικής οντότητας ή Α.Σ. μπορούν για τις δραστηριότητές τους να αποκτούν αριθμό φορολογικού μητρώου καθώς και τα κατά περίπτωση φορολογικά παραστατικά. Αν οι Ο.Π. είναι ενταγμένες σε συνεταιρισμούς δεν χρειάζεται να έχουν δικό τους ΑΦΜ.
- Ποια τα κίνητρα για τη Δημιουργία μιας Ομάδας Παραγωγών;
Οι Αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών:
- Έχουν δικαίωμα πρόσβασης σε όλα τα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία προκηρύσσονται από το Ελληνικό Δημόσιο ή για λογαριασμό του και χρηματοδοτούνται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, όπως στα Σχέδια Βελτίωσης ή τον Αναπτυξιακό Νόμο.
- Δικαιούνται ενίσχυση από το Ταμείο Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (ΤΓΚ) για τα επιχειρησιακά προγράμματα προώθησης των προϊόντων τους.
- Μπορεί να χρηματοδοτούνται κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας τους και μέχρι να εγκριθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επιχειρησιακά τους προγράμματα με σκοπό την ολική ή μερική κάλυψη των εξόδων εγκατάστασης και λειτουργίας. Οι ΣΑΟ χρηματοδοτούνται από το ΤΓΚ αφού υποβάλλουν αναλυτικό πρόγραμμα εργασιών και κόστους. Οι χρηματοδοτήσεις της παραγράφου αυτής υλοποιούνται με ειδικά αιτιολογημένες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του ΤΓΚ.
- Έχουν σαν προϋπόθεση για τη λειτουργία τους την εφαρμογή τρόπων καλλιέργειας οι οποίες κινούνται στον άξονα της προστασίας του περιβάλλοντος. Το γεγονός αυτό δίνει την δυνατότητα να λαμβάνονται περισσότερα κονδύλια για τις δράσεις αυτές, όπως για παράδειγμα σε ότι έχει να κάνει με την πιστοποίηση.
- Επωφελούνται φορολογικών κινήτρων όπως:
- Τα καταστατικά και οι τροποποιήσεις τους δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου ή σε οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή υπέρ τρίτου.
- Αγορές ακινήτων για τη δημιουργία επιχειρήσεων μέσα στην περιφέρειά τους ή μεταχειρισμένων κινητών μέσων αγροτικής παραγωγής έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση όπως το Δημόσιο.
- Συμβάσεις μεταξύ ΟΠ και του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ., που αφορούν αγροτικά προϊόντα ή αγροτικά εφόδια και υπηρεσίες, δεν υπόκεινται σε τέλος χαρτοσήμου ή σε άλλη επιβάρυνση υπέρ τρίτου.
- Οι προβλεπόμενες χρηματοδοτήσεις από τα αναπτυξιακά προγράμματα απαλλάσσονται από κάθε τέλος χαρτοσήμου ή άλλη επιβάρυνση υπέρ Δημοσίου, καθώς και από κάθε άλλη εισφορά ή δικαίωμα υπέρ τρίτου.
- Η υπεραξία που προκύπτει από την πώληση ακινήτων, απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος, αν χρησιμοποιηθεί ως ίδια συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα με βάση το επιχειρησιακό τους σχέδιο. Η απαλλαγή παρέχεται με την προϋπόθεση εμφάνισης της υπεραξίας σε αφορολόγητο αποθεματικό. Επίσης το μέρος της υπεραξίας, το οποίο διατίθεται ως ίδια συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα, μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί, χωρίς την καταβολή φόρου εισοδήματος.
- Επιχειρησιακά Προγράμματα Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών
Ειδικότερα ,οι Ομάδες Παραγωγών Οπωροκηπευτικών επιπλέον των ανωτέρω:
Έχουν τη δυνατότητα ειδικής ενίσχυσης από την ΕΕ για την υλοποίηση επενδύσεων μέσω της υποβολής Επιχειρησιακών Προγραμμάτων(Ε.Π.) διάρκειας τριών έως πέντε ετών, τα οποία εφαρμόζονται σε ετήσιες περιόδους με ετήσιο ύψος επένδυσης μέχρι το 8,2% της αξίας της παραγωγής που διατίθεται στο εμπόριο από την ΟΠ κατά την περίοδο αναφοράς.
Το ύψος της κοινοτικής χρηματοδότησης ενίσχυσης ισούται με το ποσό των πραγματικά καταβαλλόμενων χρηματοδοτικών εισφορών των παραγωγών και περιορίζεται στο 50% του ποσού των πραγματικών δαπανών που διενεργούνται από την Ο.Π., στα πλαίσια της υλοποίησης των ενεργειών που προβλέπονται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα.
Το ποσοστό κοινοτικής ενίσχυσης είναι 50% με δυνατότητα αύξησης στο 60% κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις.
Τα Ε.Π. πρέπει υποχρεωτικά να περιλαμβάνουν περιβαλλοντικές δράσεις (όπως βιολογική καλλιέργεια, ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας κ.λ.π)
Σημαντική δυνατότητα που δίνεται στις ΟΠ Οπωροκηπευτικών μέσω των Ε.Π. είναι η ενίσχυση για τη εφαρμογή δράσεων με στόχο την πρόληψη και διαχείριση των κρίσεων στην αγορά όπως:
- Απόσυρση από την αγορά
Τα οπωροκηπευτικά αποσύρονται και οδηγούνται για βιολογική αποσύνθεση και λιπασματοποίηση ή διατίθενται για τη διατροφή ζώων ή διατίθενται δωρεάν
- Πρώιμη συγκομιδή
Πρώιμη συγκομιδή εννοείται η πλήρης συγκομιδή μη εμπορεύσιμων προϊόντων για δεδομένο αγροτεμάχιο, σε μια δεδομένη περιοχή, η οποία πραγματοποιείται πριν την έναρξη της κανονικής συγκομιδής. Τα σχετικά προϊόντα στα οποία εφαρμόζεται πρώιμη συγκομιδή δεν έχουν υποστεί ζημιές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, ασθένειας ή άλλης αιτίας. Τα προϊόντα στα οποία οι ΟΠ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν πρώιμη συγκομιδή είναι τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα – νεκταρίνια (εκτός των πρώιμων ποικιλιών) και τα μήλα.
- Ασφάλιση της παραγωγής
Τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και οι τροποποιήσεις τους συντάσσονται και υπογράφονται από Γεωπόνο.
Σε αυτήν την κατεύθυνση αναλαμβάνουμε:
- Την παροχή οδηγιών-κατευθύνσεων για τη σωστή σύνταξη των καταστατικών και την εύρεση της καταλληλότερης νομικής μορφής που ταιριάζει στις δυνατότητες των ενδιαφερόμενων παραγωγών
- Την προετοιμασία του Φακέλου Υποψηφιότητας για την αναγνώριση της ομάδας και συνεχή παρακολούθηση της πορείας του
- Τη σύνταξη και υποβολή Φακέλου Υποψηφιότητας για την ενίσχυση των επενδύσεων της Ομάδας από αναπτυξιακά προγράμματα καθώς και Τεχνική στήριξη της υλοποίησής τους
- Την κατάρτιση Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για την ενίσχυση επενδύσεων Ομάδων παραγωγών οπωροκηπευτικών καθώς και Τεχνική στήριξη της υλοποίησής τους
Βρείτε εδώ το ΦΕΚ601/Β/2017 που αφορά στην διαδικασία και στα δικαιολογητικά Αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών.
Βρείτε εδώ το ΥΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΜΕΤΡΟΥ 9.