Σύμβουλοι Ανάπτυξης Υπαίθρου

Κανελλίδης - Μαρούτα ΟΕ

Εντός Οκτώβρη πρόσκληση για Νέους τέλος Φεβρουαρίου 2017 οι πληρωμές

Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου και με προϋπολογισμό που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στα περίπου 210 – 220 εκατ. ευρώ, αναμένεται να προκηρυχθεί η πρόσκληση για τους Νέους Αγρότες, του ΠΑΑ 2014–20, ενώ για την άνοιξη του 2017 φαίνεται πως οδηγείται ο σχεδιασμός του ΥπΑΑΤ, για τα Σχέδια Βελτίωσης

neoi agrotes

 

Στην περίπτωση του προγράμματος «Νέοι Αγρότες» όπως είπε ο προϊστάμενος Β1 της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ Ευθύμιος Τσιατούρας, προβλέπεται, εντός Οκτωβρίου, η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτημάτων.

 

Οι πληροφορίες της Agrenda πάντως αναφέρουν ότι ενδεχομένως το πλάνο να εκτροχιαστεί χρονικά, καθώς παραμένει, προς το παρόν, γρίφος το εάν και κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ανταποκριθούν έγκαιρα σε σχέση με το απαιτούμενο πληροφορικό σύστημα, που θα κληθεί να υποστηρίξει το μέτρο.

 

Σε κάθε περίπτωση στο υπουργείο, όπως επεσήμανε ο κ. Τσιατούρας από το βήμα της επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση των 30 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Γεωπόνων Ιωαννίνων, στόχος είναι μέχρι τα Χριστούγεννα να έχουν τελειώσει οι αιτήσεις και ακολούθως και η επεξεργασία τους, ώστε να ξεκινήσουν οι πληρωμές προς το τέλος Φεβρουαρίου του 2017.

 

«Υπολογίζουμε ότι θα υποβάλλουν αιτήματα όσοι και στην προκήρυξη του 2014, δηλαδή περίπου 12.000 άτομα», ανέφερε με δηλώσεις του στην Agrenda ο κ. Τσιατούρας και εκτίμησε πως τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί επαρκούν να καλύψουν το σύνολο των ενδιαφερόμενων. Στην περίπτωση, όμως, που προκύψει μεγαλύτερος αριθμός αιτημάτων, τότε το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με τη βοήθεια της βαθμολογίας που θα ισχύσει.

«Ως μέτρο θα είναι αυτή τη φορά πιο ελαφρύ, υπό την έννοια ότι θα το διακρίνει λιγότερη γραφειοκρατία και δεσμεύσεις, ενώ, εκτιμώ, πως με την πρόβλεψη για την αποδέσμευση του δικαιούχου στην πενταετία, θα είναι και πιο δίκαιο, αφού τα χρήματα που δίνει σε κάθε Νέο Αγρότη, κατά μέσο όρο 19.000 ευρώ, είναι λίγα για να δεσμεύσεις κάποιον για 10 χρόνια, όπως συνέβη με την προκήρυξη του 2014».

Πηγή : Agronews